5+1 film az AIDS világnapjára

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint 2018-ban 37,9 millió HIV-fertőzött élt világszerte. A vírus az AIDS okozója, mely betegség jelenleg gyógyíthatatlan. Bár manapság a HIV-fertőzöttek kétharmada az afrikai régióban él, nem csak ott szedi áldozatait a kór. Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a betegséggel, a következményeivel, de legfőképpen azzal, hogyan lehet megelőzni. Mivel ma van az AIDS világnapja, és mert azt gondolom, erről a témáról sem tudunk eleget beszélni, összegyűjtöttem 5+1 filmet, melyeknek nem az elrettentés a céljuk, sokkal inkább a tájékoztatás és a figyelemfelkeltés – természetesen filmes eszközökkel.

 

1. És a zenekar játszik tovább… (And the Band Played On, 1993)

Az AIDS felfedezésének története. A film a kezdetektől követi nyomon az eseményeket, mikor San Franciscóban sorra haltak meg a homoszexuális betegek valamilyen ismeretlen vírustól, és elvezet egészen a HIV-vírus azonosításáig. A betegség terjedése talán mérsékelhető lett volna, ha a politikusok nem vonakodnak annyira attól, hogy beszéljenek róla…

E részletben, mely a film végén látható, megemlékeznek azokról az emberekről, akik AIDS-ben haltak meg, vagy sokat tettek az AIDS elleni küzdelemért.

 

2. Igaz szívvel (The Normal Heart, 2014)

A film az 1980-as évek elején játszódik New Yorkban, amikor Amerika először szembesül a HIV/AIDS-járvánnyal és megdöbbentő következményeivel. Az aktivistaként dolgozó Ned Weeks első kézből láthatja, amint a titokzatos betegség végigsöpör a város homoszexuális közösségén. Néhány társával és az őket támogató orvosokkal összefogva azért harcol, hogy a nemzet szemérmes szexuális politikájával szemben felfedjék az igazságot a járványról. Larry Kramer színdarabjából.

 

3. Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia, 1993)

Andrew Beckett – egy jólmenő nagyvállalat tehetséges ügyvédje – homoszexuális. Ezt sikerül egészen addig titokban tartania, amíg meg nem támadja a halálos kór, az AIDS. A látható jelek miatt a vállalat elbocsátja Beckettet, természetesen koholt vádak alapján. Andrew nem nyugszik bele a döntésbe, és felkéri Joe Miller ügyvédet, vállalja el az ügyet. Joe először elutasítja a felkérést előítéletei miatt, de később ügyvéd énje kerekedik felül, és elvállalja az ügyet.

 

4. 120 dobbanás percenként (120 battements par minute, 2017)

120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó film a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte áldozatait a HIV vírus és az AIDS. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, és felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A fiatalok azonban az eszközöket és a célokat illetően nem értenek egyet. Vannak közöttük radikális gondolkodásúak, mások pedig inkább a mértékletesség hívei. Az AIDS azonban kérlelhetetlenül tör előre, így nincs idő lassan kibontakozó mozgalomra.

 

5. Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013)

Texas, 1985. Ron hétközben villanyszerelőként dolgozik, ám hétvégén a rodeók vakmerő cowboya. Az öntörvényű fickó megtudja, hogy HIV-fertőzött, az orvosok szerint harminc napja van hátra. Ron Mexikóban talál alternatív gyógymódra és táplálékkiegészítő szerekre, melyeket elkezdi becsempészni az Egyesült Államokba. Ebben az AIDS-es Rayonban talál társra. Vásárlói klubot alapítanak, ahol a betegek hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyárak azonban rossz szemmel nézik mindezt.

 

+1 Angyalok Amerikában (Angels in America, 2003)

1985. Louis Ironson zsidó és Prior Walter tősgyökeres amerikai fiatalemberek, akik meleg életközösségben élnek. Louis nagymamájának temetése után Prior bevallja szeretőjének, hogy HIV-vírussal fertőzött. Louis megijed, és elkeseredetten menekülni akar Prior elől. Roy Cohn könyörtelen zsidó ügyvéd hírében áll. Felajánl egy zsíros állást ifjú kegyeltjének, a mormon vallású Joe Pittnek. Cserébe jóindulatát kéri illegális ügyei eltussolásában. Joe házassága évek óta a felbomlás szélén vegetál. Felesége, a nyugtatókon élő Harper világvégi látomásoktól gyötört, a környezetért aggódó, bigott vallásos asszony. Joe összeszedi bátorságát, és házasságuk felbontását ajánlja. Meglepetésére a gyengének hitt Harper egyszerűen elfogadja döntését. Roy Cohn a lehető legrosszabb híreket kapja orvosától: vére AIDS-szel fertőzött. Karrierje védelme érdekében kéri az orvost, változtassa meg diagnózisát. Az orvos tanácsára aláveti magát az első kísérleti AIDS-gyógyszer, az AZT hatóanyag tesztelésének. Prior furcsa, lázas látomások közepette egyre rosszabbul érzi magát. Tony Kushner színdarabja alapján.

 

Kiemelt kép: imdb.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük