Ahogy mások látnak

Szuper, ha az ember (lánya) tisztában van a saját értékeivel, azzal, miben tehetséges, vagy ahogy a leggyakrabban használjuk: tudja, mihez ért. Nos, arról már fentebb olvashattatok, én hogyan látom magam – itt most álljon azok véleménye, akikkel beszélgettem, akik tanítottak, és akiket a barátaimnak mondhatok.

Vagyis: azoké, akik valóban fontosak. 🙂

 

Anita a tökéletesre törekszik, cikkei alaposak, izgalmasak, színesek, hitelesek. Írásaiban mégis azt szeretem a legjobban, hogy őszintén szólítja meg az olvasóit. Amit leír, azzal maximálisan egyet is ért. Sosincs a szavai mögött hamisság, kattintás- vagy lájkvadászat, sem előítéletek. Ez pedig ma nagyon ritka. Az újságírótól elvárjuk, hogy tájékoztasson, szórakoztasson, véleményt formáljon, és egyre szívesebben olvasunk olyan cikkeket, melyekben a szerző kilép a háttérből, és megosztja velünk meglátásait és érzéseit. A bloggerek, írók egyszerre megmondóemberek és véleményformálók is, mi pedig követjük őket: de meggyőződünk-e arról, hogy amit képviselnek, igaz és jó-e? Hogy nem használnak-e ki, nem uszítanak-e mások ellen? Én sajnos egyre több ilyen anyagba botlom bele a fórumokon, a lapokban. Anita oldala viszont olyan számomra, mint egy sziget, ahol megpihenhetek és feltöltődhetek. Ennek egyszerű az oka: Anita nemcsak felelősségteljes újságíró, hanem jó ember is. Amikor ír, rengeteget tájékozódik, alapos kutatást végez, és őszintén, nyitottan fordul a környezete felé. Így amit tőle kapunk a cikkekben, az valódi érték, valódi kincs. Ráadásul nemcsak mesélni és írni tud nagyon jól, hanem hallgatni, másokra figyelni is. Ezért is lehetséges, hogy az interjúalanyai olyasmit is elárulnak neki, amit másoknak nem. Kitárulkoznak, mert tudják, hogy feltétel nélkül megbízhatnak benne. Az már csak hab a tortán, hogy Anita mindezt képes úgy megírni, hogy az olvasó harmadik félként szintén ott lehet a beszélgetéseken, és szabadon véleményt formálhat. Mert Anita nem mondja meg, mit kell gondolnunk, hinnünk, éreznünk. Egyszerűen megfogja a kezünket, és elvezet minket abba a világba, amelyet teremt.

Nem lehetek eléggé hálás a sorsnak azért, hogy ép őt adta nekem példaképnek, barátnak, kollégának, segítőnek, hiszen rengeteget tanultam és még tanulok tőle.

Wéber Anikó író, újságíró

 

„54 percig beszélgettünk, de elröppent az egész. Anita nagyon felkészült újságíró, aki sokra fogja vinni a szakmájában, és valóban értéket képvisel. Öröm volt interjút adni neki.”

Tiba Imre kvízmester

 

„Anita az egyik legjobb barátom, de sokszor azt érzem: testvérek vagyunk – főleg olyankor érzem ezt, amikor egy pillantásomból kitalálja, mit gondolok… Ez mellesleg az ő szuperképessége: képes meglátni, magára venni, egyúttal meg is érteni a másik ember érzéseit. Ezért imád vele beszélgetni mindenki! És ezért készít olyan fantasztikus interjúkat, amelyeket olvasva azt érezzük, mi is ott ülünk a kávéházban, a színpad mellett, vagy sétálunk, ha az alanynak netán ahhoz volt kedve. Anita interjúi a kedvenceim, de beszámolót és kritikát is úgy ír, hogy belekomponálja az olvasóját a cikkbe, aki így nemcsak egy élménybeszámolót, hanem ténylegesen egy élményt kap. Csodálom a tehetségét, a helyesíráshoz való érzékét s a nyelvészeti tudását, és hálás vagyok azért, hogy annyit tanulhattam, tanulhatok tőle.

A cikkeit olvasva bárki azt érezheti, hogy a barátja, mert nyitottan és közvetlenül fordul mindenki felé, és az a legfontosabb célja, hogy megkeresse és megmutassa mindazt, amit úgy nevezünk: érték. Azt hiszem, magára sosem használná ezt a szót, ezért most én használom helyette: nemcsak az írásai, de ő maga is értékes. Olyan író, olyan barát, olyan tanító, olyan ember, aki sosem feledkezik el arról, miként tudassa másokkal, hogy számítanak. Ezért is gondolom azt, hogy Anita kezében jó helyen vannak a kultúra, sőt a világ értékei.”

Tóth-Bertók Eszter újságíró, filmkritikus